Nieuwe kansen voor excellente Europese innovaties

Ruim een jaar moesten we er op wachten: een nieuwe ronde voor ‘Fast Track to Innovation’. De nieuwe aanvraagronde is deze maand van start gegaan. Dit biedt nieuwe subsidiekansen voor bedrijven die werken aan hoogwaardige innovaties voor de Europese markt. In dit artikel vertellen we u meer.

Fast Track to Innovation (FTI) hoort bij het Europese HORIZON-programma, maar heeft een paar bijzondere kenmerken: de insteek is bottom-up, de nadruk ligt op innovaties die relatief dicht bij de markt staan, en er zijn geen voorkeuren voor bepaalde thema’s, producten of sectoren. De nieuwe aanvraag ronde ging deze deze maand van start.

Welke projecten komen in aanmerking voor FTI-steun?

  • het betreft de ontwikkeling van een nieuw product, proces, technologie of dienst);
  • dit nieuwe product is zéér innovatief (‘beyond state-of-the-art’, doorbraaktechnologie);
  • uitstekende kansen op de Europese markt (grote impact, uitstekend marktperspectief);
  • de ontwikkeling zit in de laatste fase en gebeurt door een internationaal consortium.

Belangrijk is dus dat de algemene werking van de techniek achter de innovatie al bewezen moet zijn. Verder moet markintroductie binnen pakweg drie jaar haalbaar zijn, maar eerst moeten er nog tests en demonstraties nodig zijn (bijvoorbeeld in een proefopstelling of een praktijkomgeving).

Subsidiebedragen en deadlines

Een FTI-subsidie kan oplopen tot 3 miljoen euro per project en bestaat uit een nader te bepalen bijdrage aan de projectkosten. Voor bedrijven kan de bijdrage oplopen tot 70%, voor non-profit-partijen zelfs tot 100%. Het aanvragen van deze subsidie kan doorlopend. De eerste beoordelingsrondes zijn op 21 februari, 31 mei en 23 oktober 2018. Het budget bedraagt 100 miljoen euro per jaar. Alleen de allerbeste projectvoorstellen ontvangen subsidie.

Meer informatie over dit innovatie ondersteunende programma kunt u vinden in de volgende link:

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/fast-track-innovation-pilot